luni, decembrie 11, 2006

Cand bem o cola...

* primele 10 minute: 10 lingurite de zahar intra in sistem (100% din doza zilnica recomandata). Nu vomitati imediat din cauza senzatiei foarte puternice de dulce deoarece acidul fosforic taie aroma si permite corpului sa o suporte.
* 20 de minute: nivelul de zahar din sange creste puternic, provocand o infuzie de insulina. Ficatul raspunde la aceasta convertind cat mai mult zahar in grasime (cantitati mari sunt generate in acest moment)
* 40 de minute: absorbtia cafeinei este completa. Pupilele se dilata, creste presiunea sangelui, iar ficatul raspunde prin introducerea a si mai mult zahar in fluxul sanguin. Receptorii de adenozina din creier sunt blocati si impiedica senzatia de greata.
* 45 de minute: corpul creste productia de dopamina, stimuland centrele placerii din creier. In acelasi mod actioneaza si heroina, de exemplu.
* 60 de minute: acidul fosforic leaga calciul, magneziul si zincul din intestinul subtire, accelerand suplimentar metabolismul. Doze mari de zahar si indulcitori artificiale se combina crescand rata de eliminare a calciului.
* 60 de minute: proprietatile diuretice ale cafeinei se fac simtite. (te face sa urinezi). Acum calciul, magneziul si zincul sunt eliminate din organism, in loc sa se depuna in oase, precum si sodiu, electrolit si apa.
* 60 de minute: senzatia placuta incepe sa dispara si se simte lipsa de zahar. Veti deveni irascibil si/sau greoi. Pana acum, apa care era in Coca-Cola a fost eliminata prin urinare, dar nu inainte de a lua cu ea si alte substante pe care corpul le-ar fi folosit pentru hidratare sau fortificarea oaselor si a dintilor.

via nwradu
aticolul original aici
comparativ cu asta, efectele berii aici

4 comentarii:

Ladislau Radu Nagy spunea...

Nici nu am stiut ca asa de nociv este cola, la reclamele cu cola ar trebui sa se specifice ca "Cola dauneaza grav sanatatii".
Norocul meu ca nu mai beau cola in fiecare zi de 5 ani.
Foarte rar beau cola.
Acum beau numai apa minerala(Poiana Negrii).

koma spunea...

stiu, si eu a trebuit sa trec pe bere, care dauneaza mai putin sanatatii. azi maine ajung la apa plata cu lamaie

Alex spunea...

De acord cu terroare de cand beau o apa minerala in loc de o cola ma simt mult mai bine. Chiar am o stare de spirit mai buna si ma simt mai bin in corpul meu cum ar spune unii,

Alex spunea...

*mai bine scuze